Kohti parempia kasvokuvia

Mitä ovat kasvokuvat ?

Kasvokuvilla (eng. head shots) tarkoitetaan valokuvia joissa näkyvät lähes ainoastaan kohteen kasvot. Kyseessä ei ole kuitenkaan passikuva, vaan kohteen kasvot kuvataan niin että ne korostavat hänen parhaita puoliaan. Kasvokuva voi myös olla hyvin karismaattinen. Suomessa tämä usein kulkee nimityskuvan, matrikkelikuvan tai arkisesti CV -kuvan nimellä. Ulkomailla taas ns. head shot kuvat liittyvät usein myös näyttelijöihin, joihin on erikoistunut esimerkiksi Peter Hurley. Olipa kyseessä työnhaku tai nimitys, on edustava ja laadukas valokuva edelleen varsin tärkeä, olkoonkin että valokuvausmuotona varsin aliarvostettu.

Oma juttu

Jossain vaiheessa valokuvaajan uraani huomasin että pidin kasvokuvista ja niiden ottamisesta. Meni kuitenkin pitkä aika ennen kuin todella aloin keskittymään niiden ottamisen taitoon. Juurikin Peter Hurley toimi jonkinlaisena innoittajana tutustuessani hänen tyyliin ja vahvistui entisestään kun ostin F-Stoppersista hänen kolmen tunnin opastusvideon. Koska vain tekemällä oppii, niin otin tälle vuodelle (2015) yhdeksi tavoitteeksi laadukkaiden kasvokuvien ottamisen taidon. Lopulta se oma juttukin tai tyyli alkoi hioutua kun valot löysivät paikkansa ja kuvankäsittelytaidot ottivat uuden harppauksen.

Viisi salamaa

Kasvokuvia voi ottaa salamalla tai ilman, mutta oma setuppi muodostui lopulta viidestä salamasta. Näistä kolme valaisivat kohdetta edestä, yksi takaa ja yksi oli taustaa varten. Oleellista valojen ohella on kohteen ja taustan välinen ero. Kun valoa tulee reilusti enemmän kohteeseen, kuin taustaan, erottuu kohdetaustasta ja toisaalta taustaa voi myös näin ollen jo valaista esim. gridillä kuten itse tein. Näin voit helposti tehdä myös esim. harmaasta taustasta täysin mustan.

diagram_medium

Esimerkki kasvokuvia

Alla vielä viisi esimerkkikuvaa jotka pääasiassa noudattavat yllä olevaa valaistusmallia.
[foldergallery align=”center” folder=”wp-content/uploads/jgalleria/kasvokuvia”]