Mitä sinun tulee tietää TFP / TFCD -kuvauksista

TFP – Historiaa

Mitä ensinnäkin ovat TFP tai TFCD -kuvaukset ? TFP/TFCD (Time for Print/CD) juontaa juurensa filmiajalle jolloin kuvaaja antoi mallille tämän tarjoamasta kuvausajasta palkkioksi aidon printin/valokuvan. Digiajan myötä tämä muuttui kuvien toimittamiseksi CD-levyllä, joka tosin sekin on jo vanha formaatti. TFCD -termi on kuitenkin jäänyt elämään ja Suomessakin on useita Facebook -ryhmiä jossa mallit, valokuvaajat ja meikkaajat kohtaavat.

Miksi TFCD ?

Usein valokuvaajilla tai malleilla on ideoita kuvauksiin, jotka voivat olla esimmerkiksi osa omaa projektia, joita ei kaupallisesti kannata tehdä. Niissä on myös mahdollista kokeilla jotain uudenlaista menetelmää tai tyyliä. Aina välillä olen ottanut kuvia TFCD -periaatteella ja aika usein ne ovat liittyneet erilaisten valaistuksien kokeiluun. Näistä saatuja oppeja olen hyödyntänyt kaupallisissa kuvauksissa. Usein ihmiset tekevät TFCD -kuvauksia myös ihan vaan harrastusmielessä ja se onkin oiva paikka tutustua uusiin ja samanhenkisiin ihmisiin.

Pidä kiinni sovitusta – tee sopimus

Kaupallisissa kuvauksissa paikalle saapumattomuus (No show) lopettaa kuvaajan/mallin/meikkaajan uran lyhyeen. Vaikka TFCD -projekteissa ei raha vaihdakkaan omistajaa, niin ihmiset varaavat niihin aikaansa. Kannattaa siis ilmoittaa ajoissa, ei edellisenä, eikä varsinkaan samana päivänä, että et pääsekään tulemaan (esim. kun juuri nyt ei huvita tai väsyttää). Entä sitten kuvausten jälkeen – milloin voin odottaa saavani kuvia ? Tämä vaihtelee kuvaaja kohtaisesti, mutta kuvien toimitus ei tulisi kestää kuukautta tai kahta pidempään. Ikäviä tarinoita kuulee silloin tällöin, että vuoden päästäkään kuvia ei ole saanut. Kannataakin tehdä kuvauksista sopimus, jossa kerrotaan montako kuvaa malli saa ja milloin. Tätäkin tärkeämpi seikka sopimuksessa on se, että mihin kuvia voidaan käyttää. Koska TFCD -kuvaukset eivät ole luonteeltaan kaupallisia, on yleisesti ajateltu tämän tarkoittavan myös sitä, että kuvia ei käytetä myöskään kaupallisissa tarkoituksissa, vaan lähinnä esim. portfoliota täydentämään. Tästäkin on useampia esimerkkejä joissa kuvaaja on ilman mallilta saatua lupaa myynyt kuvia eteenpäin, esimerkiksi näyttelyn muodossa. Toisaalta itselleni kävi kerran niin että malli halusi vain ilmaiset kuvat mallikisaa varten, tämä ei ole TFCD:n idea, vaan tällaiset kuvaukset ovat selkeästi kaupallista toimintaa.

Muista varovaisuus

Vaikka mallina oleminen voi tuntua kiehtovalta ajatukselta, kannattaa silti muistaa varovaisuus ja pitää kiinni terveestä järjestä. Alalla valitettavasti on toimijoita, joiden motiivit ovat muussa kuin kuvaamisessa. Kuvaajalla tulisi ensinnäkin olla portfolio, josta näet aiempia kuvia ja mielellän myös idea mitä kuvataan. Älä siis mallina suostu mihinkään omituisiin pyyntöiohin, esim. alastonkuviin uuden/tuntemattoman kuvaajan kanssa. Usein kannattaa ottaa kaveri mukaan, jos aihetta epäillä jotain tai kysellä esim. facebook -ryhmistä onko muilla millaisia kokemuksia.

Kiinnostuitko TFCD-kuvauksista ?

Tosiaan Aika ajoin otan itsekin valokuvia TFCD-periaatteella. Jos kiinnostuit kuvauksista, laita minulle viestä oheisella lomakkeella.