Muotikuva fiilistelyä rengassalamalla

Rengassalama

Rengassalamaa on perinteisesti pidetty muotikuvaajien apuvälineenä. Siinä on renkaan muotoinen välähdysputki ja objektiivi menee tuon renkaan läpi. Ominaista ko. salamalle on sen tuottama varjo, joka muodostuu kohteen ympärille (johtuu juurikin siitä että valo tule objektiivin ympäriltä). Normaalistihan salaman valo osuu vain tietyltä suunnalta kohteeseen, luoden myös yhdensuuntaisen varjon kohteelle. Toinen tunnistettava piirre on salaman tuottama rengasmainen kiilto (catchlight) silmissä. Aidot rengassalamat ovat melko arvokkaita ja usein siksi vain ammattilaisten käytössä. Mitä äkkiä katsoin hintoja niin vaihtelua on melkoisesti, mutta karkeasti ottaen n. tuhannella eurolla saat jonkunlaisen ja siitä vain taivas on rajana hinnalle. Markkinoilla on myös huokeampia rengassalamoita, mutta ne ovat makrokuvaukseen tarkoitettuja ja tehot niissä eivät riitä henkilökuvaukseen.

Vaihtoehto

Muutama vuosi sitten rengassalama-adapterit eli normaaliin salamaan kiinnitettävät lisävälineet tulivat markkinoille ja vieläpä harrastelijahintaan. Ensimmäinen taisi olla RayFlash ja myöhemmin tuli mm. Orbis. Molemmat kovamuovisia renkaita joiden sisälle speedlight salama ammutaan. Molemmat pyrkivät hajottamaan valon koko renkaan alalle erilaisilla peilimäisillä pinnoilla. Sittemmin on tullut myös kokoontaittuvia malleja, jotka kieltämättä voisivat olla näppäriä keikkakäyttöön. Hintahaarukka on n. 90€ – 200€ riippuen merkistä, mallista ja ostopaikasta.

Itse päädyin taannoin Orbiksen malliin ja sinänsä ihan tyytyväinen siihen ollutkin, toki käyttö ollut aika rajallista. Silloin tällöin sitä kuitenkin tulee testattua ja useimmiten tulos on ollut mieluisa. Ystäväni Eeva-Lotta on joutunut taas parikin kertaa uhriksi näihin testeihin.

 

Esimerkkikuvia

 

Orbis rengassalama-adapteri antaa mielenkiintoisen varjon
Orbis rengassalama-adapteri antaa mielenkiintoisen varjon ja pehmeän valon

 

 

Kolmen vedoksen sarja.
Kolmen muotikuva vedoksen sarja.

#forthoseaboutlight #nordicview #orbis #ringflash #enlightphoto #fashion #rayflash #model #jannehamalainenphotography